57-åring misstänkt för ekobrott

I Falu tingsrätt har i dag har en fyra dagar lång rättegång inletts mot en 57-årig man som är misstänkt för flera ekonomiska brott. Mannen som varit häktad i sin frånvaro har bland annat drivit ett företag i Ludvika.

Åtalet som väcktes för drygt ett år sen handlar om vårdslöshet mot borgenärer, bedrägerier och grovt bokföringsbrott. Målet var utsatt ett par gånger under förra året, men den 57-årige mannen infann sig aldrig till rättegången. Han häktades då i sin frånvaro och i förra veckan kunde han gripas. Åklagaren hävdar bland annat att mannen förbrukat stora pengar i Ludvikaföretaget trots att han känt till att det var på obestånd. När det gäller det här misstänkta brottet - vårdslöshet mot borgenärer - är en kvinna i styrelsen medåtalad.

Den 57-årige mannen misstänks också ha beställt varor till Ludvikaföretaget, varor som leverantörerna inte fått betalt för. Det handlar om närmare 200 000 kronor totalt.

Det grova bokföringsbrottet gäller ett annat företag. Enligt åklagaren har aktiekapitalet i det bolaget kunnat höjas med 20 miljoner kronor genom den bristerna i bokföringen.

Vad beträffar bokföringsbrottet är också 59-årig man från Borlänge åtalad, och för båda männen yrkar åklagaren på näringsförbud. Tingsrättsförhandlingarna har alltså inletts i dag och dom kommer att pågå i fyra dar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista