Flink ska farlighetsbedömas

Mattias Flink, som sköt sju personer till döds i Falun 1994, ska gå igenom en ny farlighetsbedömning. Det innebär man ännu en gång ska undersöka risken för att han återfaller i brott. Det meddelade Örebro tingsrätt på måndagsförmiddagen.

Ett väntat beslut säger advokat Gunnar Lundgren som försvarade Flink i rättegångarna mot honom.
– Jag ser det som ett positivt steg i den här utredningen. Gunnar Lundgren tolkar beskedet i dag som att tingsrätten är inne på Mattias Flinks egen linje.

Själv tog Mattias Flink emot Örebro tingsrätts beslut utan större förvåning.

– Det var vad jag hade väntat mig, säger Flink till Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Hans advokat Johan Eriksson ser tingsrättens beslut som en ”delframgång”.

– Det var det bästa som kunde hända näst efter att domstolen skulle sagt ja till tidsbestämning direkt, säger Eriksson till TT.

Rättsmedicinalverket som ska göra utredningen ska komma med sin bedömning inom en månad.

Fakta: Så görs en riskbedömning

Rättsmedicinalverkets bedömning av risk för återfall i brott görs av ett rättspsykiatriskt team som består av en läkare, en psykolog och en så kallad forensisk socialutredare. Den person som ska undersökas träffar teamet två gånger för samtal och intervjuer, ungefär en dag varje gång. Teamet har förberett sig genom att gå igenom de handlingar som finns i ärendet, som är domar och utlåtanden från Kriminalvården. Därefter görs en skriftlig bedömning där risken för återfall i brott skattas i en skala med tre punkter; låg, medelhög eller hög risk. Källa: Rättsmedicinalverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista