Stort tryck på SOS Alarm

Det har varit stort tryck på SOS Alarm i Falun under de senaste dagarna efter alla bränder i länet. Fler bränder kan det bli om vinden tar till och om inte regnet kommer. Jämför med en vanlig vecka så ringde 50 procent fler här i Dalarna till SOS-numret 112.

– Nu över helgen här så har vi haft ett väldigt högt tryck på sos-centralen. Det är väldigt många som ringer, det är väldigt många bränder ute i hela länet. Trycket är ovanligt högt, säger Åke Kjellin som är platschef för SOS Alarm i Falun.

Under de senaste dagarna så har det brunnit rejält i Dalarna. Bland annat i Falun, Mora, Malung, Orsa och Fredriksberg. Det har handlat om skogsbränder och villabränder och i fredags morse fick två personer sätta livet till vid den stora branden på Årbyvägen i Borlänge. Just nu pågår en skogbrand kring Ösjön i Leksand, räddningstjänsten har som mål att ha branden nedsläckt vid sextiden på måndagskvällen.

Just nu råder det extremt hög brandrisk i hela länet. Om blåsten tar vid och om regnet inte kommer så kan vi räkna med fler bränder.

– Det är lite oroväckande, kommer det dessutom ett åskväder som gör att blixten antänder så kan jag se med lite oro på den utvecklingen, säger Åke Kjellin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista