Försvaret kan få större avlyssningsrätt

Snart kan risken för att du blir avlyssnad öka avsevärt. I nästa vecka beslutar nämligen sveriges riksdag om huruvida FRA, försvarets radioanstalt ska få rätt att avlyssna alla svenskars internet- och teletrafik i Sverige.

Det här är ett förslag som upprör Andreas Larsson från Rättvik som är aktiv i Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsförbund.
– Det är ett fruktansvärt integritetskränkande beslut mot alla Sveriges medborgare, säger Andreas Larsson.
Förslaget, som kommer från försvarsdepartementet, innebär att FRA, försvarets radioanstalt, tillåts avlyssna och övervaka alla svenskars telefonsamtal, e-post och Internet-trafik in och ut ur Sverige. Syftet är att stödja svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik genom att effektivisera jakten på terrorister.
Ett förslag som få känner till men som om det går igenom kommer att få stora konsekvenser för många svenskar enligt Andreas Larsson.
– Man censurerar sig själv; man blir rädd för att prata om vad man vill, när man vill. Om man skickar ett mejl till sin advokat eller sin läkare eller journalister så kommer det vara möjligt att läsa det, säger han.
Enligt FRA har man ingen avsikt att avlyssna så kallade vanliga människor men Andreas Larsson är ändå orolig för att det i framtiden kan komma att användas på det viset.
– Det är möjligt att det är deras tanke just nu men vi kan ju inte veta vem som kommer att sitta och styra vad de ska göra om fem eller tio år, säger Andreas Larsson.

eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista