12 färska lokförare i Borlänge

I dagarna blir tolv personer klara lokförare i Borlänge. De har gått en utbildning som Tågkompaniet och Borlänge kommun anordnat för att det behövdes lokförare till branschen. Inger Moberg är en av de nyutexaminerade och hon verkar trivas på sitt nya jobb.

Inger Moberg guidar runt i hytten i ett så kallat Reginatåg, det är många reglage och knappar som hon ska hålla koll på.

– Varje gång man tar över ett fordon så gör man ju vissa tester, bland annat ett säkerhetsgrepp, säger Inger som verkligen trivs i sin nya yrkesroll.

– Det känns jättebra, äntligen! Det är det här vi har jobbat för i ett halvår, att få sitta här själva och få köra.

Allt fler vill åka och allt fler vill frakta gods på järnvägen. Det blir fler avgångar och då behövs det med lokförare, detta menar Tågkompaniet som tillsammans med Borlänge kommun startade utbildningen för ett halvår sen. Totalt sökte cirka 455 personer utbildningen och alla fick gå igenom hårda test, bland annat prov i simultanförmåga, koncentration och i att värdera information. Alla som gått igenom utbildningen har nu fast jobb med en heltidslön på cirka 23 000 kronor.

peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista