Foto: Scanpix

14 års fängelse för narkotikabrott

Två av de tre män som greps efter beslaget av drygt 400 kilo cannabis i en lastbil i Mariestad i november dömdes i dag av Falu tingsrätt till 14 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Det här målet handlar om det största beslag av cannabis som någonsin gjorts i landet. Polisen hade en längre tid spanat på och telefonavlyssnat de tre männen. I november i fjol beslagtogs den lastbil som hade 400 kilo cannabis från Nederländerna gömt i släpet.

Männen åtalades, inte bara för den här smugglingen utan också för andra resor till Nederländerna där cannabis förvärvats för insmuggling till Sverige - och vidarebefordran till den norska marknaden. Den drivande kraften bakom den här brottsligheten har en 50-årig man som bor i Mora kommun varit. Han får nu längsta möjliga tid för ett fängelsestraff, 14 år. Lika långt straff får en 47-årig man från Älvdalens kommun. Han bedöms ha varit den som organiserat transporterna av narkotikan och övervakat dom.

Mannen från Kalmar län, en 54-åring, klarar sig undan med 12 års fängelse, bland annat för att han ärligt berättat om knarkresorna. Männen i den här härvan har sålt cannabis i Norge för miljontals kronor.

Och en 55-årig man från Stockholm som växlat tre miljoner norska kronor till svenska pengar och euro döms till två och ett halvt års fängelse för grovt penninghäleri. Dessutom får en 62-årig man från Uppsala län ett och ett halvt års fängelse för stämpling till grovt narkotikabrott och smuggling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".