Hans-Erik Holm, frivillig medhjälpare från SPF tillsammans med bland andra Märta Hjälm, Greta Eskils och Majvor Kales. Foto: Johannes Rosendahl/SR Dalarna
Rättvik

Många besöker anhörigcentrum

Allt fler äldre kommer till Rättviks Anhörigcenter. Centret har öppet fem dagar i veckan och har blivit en naturlig mötesplats. Här träffas äldre som vårdar anhöriga i hemmet. Men också äldre som vårdat klart.

– Det går mun via mun, det är en stor ökning, säger Elisabeth Hansson, anhörigsamordnare i Rättvik.

Anhörigcentret Buketten är öppet för äldre som vårdar anhöriga i hemmet och behöver komma i från och träffa andra i bland. De som vårdat klart och blivit ensamma besöker också centret.

– Jag blev ensam för ett och ett halvt år sen. Jag tycker det är så roligt att ha någonstans att träffa folk, det betyder allt, säger Märta Hjälm. Hon berättar att de stickar, syr och pratar. Mycket tjejsnack blir det.

– Vi är behov av sällskap. Det gör människan mycket piggare och gladare direkt. Viktigare än att äta medicin.

Med hjälp av frivilliga från flera organisationer kan Buketten hålla öppet fem dagar i veckan. Förra året kom 1600 besökare, och det fortsätter öka, säger Elisabeth Hansson.

– Många av våra anhörigvårdare och våra äldre kallar det här för deras andningshål. Deras oas, där de kan släppa ut sina känslor och tankar på ett enkelt sätt.

johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".