Grovt skattebrott upp i hovrätten

Det blir en fortsättning i hovrätten när det gäller ett ekobrottsmål som betydde ett och ett halvt års fängelse för en 66-årig man i Västerbergslagen. Mannen som i Falu tingsrätt fälldes för att ha lurat staten på miljontals kronor har överklagat domen.

66-åringen som ägnat sig åt personaluthyrning åtalades för att inte ha redovisat några inkomster från sin verksamhet i tre års tid. Det handlar om drygt sex miljoner kronor som undandragits det allmänna i skatter och arbetsgivaravgifter. Såväl åklagare som tingsrätt ansåg att det rörde sig om grovt skattebrott och mannen fälldes också för grovt bokföringsbrott.

Han har erkänt medhjälp till grovt skattebrott men hävdat att han bara agerat så kallad målvakt. Men det motsägs av utredningen menade tingsrätten som helt gick på åklagarens linje. Enligt tingsrätten rörde det sig om en brottslighet med ett straffvärde på minst två års fängelse. Men 66-åringen slapp undan med ett och ett halvt år. Rätten tog då hänsyn till mannens ålder och hälsa och att han belagts med näringsförbud i fem år. Nu har alltså 66-åringen överklagat domen.

Han vill i första hand att påföljden ändras så att den inte blir frihetsberövande, i andra hand att längden på fängelsestraffet sätts ned.

– Med hänsyn till 66-åringens ålder och hälsotillstånd finns det förutsättning för en strafflindring, menar mannens juridiska ombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".