Kommunala bolag tvingas låna för att betala kommun

Faluns kommunala elbolag, Falu elnät och Falu energi och vatten, tvingas låna pengar för att klara kommunens avkastningskrav på runt 30 miljoner kronor.
Assar Burman är ordförande för Falu energi och vatten, och han är mycket kritisk till det här. - Vi har fått låna mer pengar till investeringar än vad vi annars hade behövt göra. Egentligen har vi lånat pengar för att klara utdelningen till kommunen, säger han. Faluns socialdemokratiske kommunalråd, Jonny Gahnshag, håller inte med om att elbolagen lånar till kommunens avkastningskrav. Trots att bolagens skulder har ökat lika mycket som kommunen får in. - Man lånar inte pengar för att betala kommunen. Den totala upplåningen i bolaget är ju större än de summor som vi pratar om här, säger Jonny Gahnshag. Assar Burman förstår att kommunen vill ha del av elbolagens vinster. Men han tycker att kommunen borde nöja sig med mindre. Det är inte aktuellt, med tanke på kommunens ekonomiska situation, enligt Jonny Gahnshag. Kommunen är beroende av pengarna från elbolagen för att verksamheten ska hållas flytande. Så Jonny Gahnshag har inte råd att minska avkastningskravet. - Som läget är i dag så skulle man ju ljuga om man sa något annat. Det skulle ju naturligtvis vara ett avbräck om vi tvingades minska eller ta bort avkastningen. I dagsläget ser jag inte att vi skulle kunna minska det, säger Jonny Gahnshag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".