Drygt tusen lägenheter rivna på fem år

Över 1 000 lägenheter här i Dalarna har rivits under åren 1998-2002. Och det finns risk för fortsatta rivningar i år och nästa år i en del kommuner. Det framgår av Boverket nya bostadsmarknadsenkät.
Undersökningen bygger på uppgifter som kommunerna själva lämnat in. Och här i Dalarna har åtta kommuner på grund av uthyrningssvårigheter tvingats riva i sina bostadsbestånd under de fem senaste åren. Ludvika har rivit flest lägenheter i reda tal - 375 lägenheter närmare bestämt - och därefter följer Smedjebacken med drygt 330. Nästan var femte lägenhet i Smedjebacken har jämnats med marken. I hela landet är det bara Munkfors kommun i Värmland som gått hårdare fram i sitt bostadsbestånd. Andra kommuner som rivit lägenheter här i länet är Hedemora, Säter, Avesta, Malung, Älvdalen och Gagnef. Gemensamt för alla de här kommunerna är att de tappat invånare under de fem senaste åren. Och det finns alltså risk för nya rivningar i en del kommuner i Dalarna i år och nästa år. Ytterligare 150 lägenheter kan komma att försvinna i Smedjebacken och ett 40-tal i Ludvika, enligt den här enkäten. Hedemora, Vansbro och Älvdalen är tre andra kommuner i Dalarna där rivningar övervägs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".