Kulturpolitiker dömer ut Djurås bibliotek

Alltför trånga och otidsenliga lokaler och bristfällig arbetsmiljö för personalen, och dessutom för få anställda i verksamheten. Det är, i koncentrat, vad Kulturnämnden i Gagnefs kommun, anser om situationen för det huvudbibliotek som, sen drygt 25 år tillbaka finns inrymt i en barackbyggnad i Djurås centrum.
Det är en situation som nämnden menar är oacceptabel och som måste förbättras, om kommunen ska klara av att utveckla den lagstadgade biblioteksverksamheten. Bland annat genom ett nytt huvudbibliotek, och två nya tjänster. - Det finns ingen tvingande lag om det här, men jag tycker det är bra att man inom kultursektorn höjer rösten och talar om vad man vill ha, säger kommunalrådet, Anders Ahlgren (c) till Dalanytt. - Visst har vi under flera år påtalat bristerna, och hur vi så gott som sliter ut oss för att klara av vårt jobb, som också hela tiden växt, men vi har ingen som riktigt fört vår talan och kämpat för oss, menar bibliotikarien, Margit Henriksson, och fortsätter: - Det är för trångt, och vi har inte plats nog att t ex ta emot alla skolelever som vi ska hjälpa. Och visst behövs fler anställda, för att klara av både arbetet här, men också det vi har att göra ut mot våra filialer ute i kommunen. - Alla vet ju hur ansträngd den offentliga ekonomin är, och kommer att vara i flera år framåt. Men vad gäller biblioteksproblemet, kan det nog lösas tidigare, i alla fall vad gäller möjligheten till större lokaler, säger kommunalrådet, Anders Ahlgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".