Lyckospark och kängor utdelade

När Naturskyddsföreningen höll länsstämma i Krylbo på lördagen delades årets Lyckospark ut. Det är en uppmuntran till personer, företag eller organisationer som Naturskyddsföreningen vill prisa. Årets lyckospark gick till Sollerö gemensamhetsskogs samfällighetsförening.
- Det betyder att vi har fått bevis på att vi har gjort någonting som är uppskattat, säger Sollerö gemensamhetsskogs samfällighetsförenings ordförande Börje Svensson. Motiveringen lyder: "för att de som föregångare har avsatt stora andelar och framsynt skyddat försvinnande skogar för kommande generationer." En annan utmärkelse, årets Kick, gick till företaget Electroprocess i Dalarna AB, som har miljöanpassat sin tillverkning av mönsterkort. Företaget får utmärkelsen med motiveringen: "för pionjärarbetet med att miljölanpassa mönsterkort och bidra till avskaffningen av bromerade flammskyddsmedel." Lika glada blev nog inte mottagarna av utmärkelsen årets känga. Den ena kängan gick till energibolaget Fortum kraft. Naturskyddsföreningen anser att Fortum har förstört forsen i Vanån vid Johannisholm. Ytterligare en känga delades ut till Dalarnas rovdjusjägare. Motiveringen löd: "för att ha dödat stora rovdjur illegalt! Det är skam för Dalarna, ett fegt brott och äventyrar Riksdagens beslut om livskraftiga rovdjursstammar."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".