Leksand

Döv och synskadad nekas ledsagare

Susanne Stjärnlöf i Leksand är döv och nästan blind. Ändå har kommunen dragit in hennes hjälp av ledsagare. Nu är Susanne rädd att hon ska bli helt isolerad från omvärlden.

Susanne är född döv och en medfödd ögonsjukdom har gjort henne nästan blind. Hon ser bara 8 grader när folk med normal syn ser 180.

Tidigare fick Susanne hjälp 20 timmar i månaden, men nu är det två månader sedan Susanne sist fick använda ledsagare. Tidigare brukade hon åka till simhallen, besöka vänner och gå och handla, men det kan hon inte nu. När hon går ensam med sin käpp är det extra svårt om det är mycket folk, och eftersom Susanne inte hör någonting är trafiken en stor fara.

Marie Gustavsson är handläggare i Leksands kommun, och vill inte kommentera enskilda fall. Men hon säger att kommunen träffar de som ansöker om ledsagare innan de fattar beslut, och hon tycker att kommunen följer lagen.

Men det tycker inte Susanne Stjärnlöf. Hon gör så gott hon kan för att klara sig själv i vardagen och hon tror det är en anledning till att kommunen inte tycker hon är i behov av en ledsagare.