Ny analys kan ge Eklund vård

Igår kom det rättspsykiatriska utlåtandet om Anders Eklund, som erkänt morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund. Statens Rättsmedicinska avdelning bedömde inte Anders Eklund som allvarligt psykiskt störd, men en ny undersökning kan komma fram till en annan bedömning.

Om en brottsling bedöms som inte allvarligt psykiskt störd kommer det med största sannolikhet leda till att den dömde inte överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Om han fälls för morden kan därmed Anders Eklund dömas till fängelse.

Omkring 120 mord leder varje år till en rättspsykriatisk undersökning. I en tredjedel av fallen kommer undersökarna fram till att gärningsmannen är allvarligt psykiskt störd.

– Men man kan ha en pyskisk störning utan att den bedöms som allvarlig, säger Björn Fredriksson på Statens Rättsmedicinska avdelning.¨

Alltså kan en brottsling vara sjuk vid brottstillfället utan att därför dömas till rättspsykiatrisk vård.

En ny undersökning av Anders Eklund kan komma fram till att han är så psykiskt sjuk att en eventuell dom kan bli vård.

– Det handlar ju om bedömningar. Andra, till exempel rättsliga rådet, kan komma fram till ett annat resultat, säger Björn Fredriksson.

Anders Eklunds försvarare, advokat Leif Silbersky, sa i går att han överväger att kräva en ny underökning. I så fall blir det socialstyrelsens rättsliga råd som gör den.