Brottsoffer möter förövare

Att brottsoffer ska få möta sina förövare kan bli verklighet i Borlänge kommun, när man nu storsatsar på brottsförebyggande arbete för ungdomar. I fredags anställdes en så kallad medlare som ska ansvara för att föra samman brottsoffer och förövare.
Syftet med det här brottsförebyggande programmet är att ungdomsbrottslingar ska inse konsekvenserna av sina brott samtidigt som risken för återfall till brottslighet ska minskas. Det säger Åsa Danielsson som är chef för Öppenvårdsenheten vid Borlänge kommun. - Det handlar om att erbjuda brottsoffer och förövare en försoningsprocess samtidigt som det ska få förövaren att förstå konskvenserna av brottet. Det här ska ske i nära samarbete med polis och åklagare, säger Åsa Danielsson. Det här nya programmet som Borlänge kommun håller på att sjösätta riktar sig till ungdomar mellan 15 och 20 år. Det är regeringen som nu vill att landets kommuner ska kunna erbjuda de här tjänsterna. Det program som Borlänge kommun tänker jobba efter består av tre delar. Dels handlar det om att bygga upp åtgärder för dem som döms till ungdomstjänst eller vård inom socialtjänsten. Men det handlar alltså också om att förövarna ska få lära sig konsekvenserna av sitt handlande. Det är där medlingen kommer in. I fredags anställdes Yvonne Eklund som medlare vid Socialstjänsten i Borlänge. - Min uppgift är att kontakta brottsoffer och förövare och få till stånd ett samtal dem emellan. Parterna ska få chansen att prata om det som har hänt och få svar på sina frågor. Åsa Danielsson tror att ett kontinuerligt brottsförebyggande arbete, likt det som nu utvecklas i Borlänge, kommer att gynna kommunen i framtiden. - Jag tror att brottstalen kommer att sjunka, säger Åsa Danielsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".