Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Älvräddarna till storms mot kraftverk i Ejforsen

Försöken att få tillstånd ett kraftverk i Ejforsen i Fuluälven handlar inte i första hand om att utvinna energi, utan måste ses som ett första steg mot att få bygga ut hela Västerdalälven. Det säger Astor Eriksson i Kommittén Rädda Västerdalälven till Dalanytt i samband med att representanter för Transtrands Besparingsskog och Malungs kommun idag diskuterade ett återuppbyggande av det gamla kraftverket i Ejforsen.
Det är Transtrands Besparingsskog som vill restaurera det gamla kraftverket för sex miljoner kronor, och därefter utvinna energi motsvarande behovet i cirka 70 villor. - Det handlar inte om miljöförstöring. Vattenflödet kommer att bibehållas, som det är nu. Det är bara en restaurering och en liten tillbyggnad, säger Allmänningsstyrelsens ordförande Bengt Gudmundsson. Det är inte något nytt kraftverk som ska byggas. Länsstyrelsen som haft ärendet på sitt bord, säger Nej till planerna. Länsstyrelsen anser bland annat att Fuluälven är skyddad från kraftverk i lagtexter. Besparingsskogen fortsätter att driva frågan om kraftverket även om det finns risk för att man satsar pengar i ett projekt som redan på förhand är dömt att misslyckas. - Även om det är en liten risk, så måste vi försöka. Vi har pckså starka påtryckningar för att driva det här, inte minst från befolkningen i Sörsjön. Transtrands Besparingsskog kommer nu att gå till Miljödomstolen och begära en så kallad Laglighetsprövning. Detta eftersom det idag inte finns några tillstånd eller vattendomar avseende det gamla kraftverket. Idag sammanträffade man också med representanter för Malungs kommun för att diskutera kraftverksplanerna. Enligt ett avtal med Malungs Elverk, där kommunen är majoritetsägare, ska Besparingsskogen utan kostnad ta över Elverkets del i kraftverket om man får tillstånd till uppbyggnaden. Malungs Elverk skulle då spara en halv miljon kronor, som man annars måste betala för gräva igen en kanal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".