Många struntar i rådande eldningsförbud

Det råder eldningsförbud på många håll i länet. Trots detta eldar många ändå och räddningstjänsten har det senaste dygnet fått rycka ut på flera gräsbränder.
Den senaste veckans värme har gjort att det är mycket torrt ute i markerna i stora delar av vårt län. Så torrt att det på flera håll råder totalt eldningsförbud på grund av hög brandrisk. Men många struntar i det här och flera av länets räddningstjänster har tvingats rycka ut för att släcka t ex gräsbränder, bland annat i Mora-Orsa-området. Och det här irriterar Per Kjellin, jourhavande befäl vid Räddningstjänsten i Mora-Orsa -Istället för att vara till hands vid till exempel olyckor tvingas vi åka ut och släcka bränder, säger han. Det känns både ledsamt och irriterande. Att trotsa eldningsförbudet är ett brott som kan ge böter. Per Kjellin tror att flera av dom eldningstillbud som varit under helgen kommer att bli polissak. Han uppmanar nu allmänheten att respektera eldningsförbudet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".