Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiodubbling av skyddad skog inom några år

Publicerat tisdag 22 april 2003 kl 06.15
Ytterligare stora ytor produktiv skogsmark ska skyddas inom de närmaste åren. Det handlar om en ökning med 150 000 hektar i Dalarna och Gävleborgs län. Och den mest skyddsvärda marken ligger i norra och nordvästra Dalarna där stora områden redan är undantagna från avverkning.
Det är skogsvårdsstyrelsen i Dalarna/Gävleborg som nu arbetar med att förverkliga riksdagsbeslutet om att skydda mera skog. I regionen innebär det en tiodubbling av den skyddade marken fram till år 2010. 150 000 hektar av den produktiva skogsmarken ska då vara skyddad, antingen frivillligt eller formellt i olika former av reservat. Ökningen med 150.000 hektar utgår från hur mycket mark som var skyddad vid årsskiftet 1998/99. Då var i Dalarna 13 600 hektar skyddade och i Gävleborgs län 1 800 hektar. 150 000 hektar motsvarar 4,8 procent av den produktiva skogsmarken. 1998/99 utgjorde den skyddade marken 0,5 procent av den totala produktiva markytan . - 4,8 procent kan tyckas mycket,säger Per Olof Ståhl, naturvårdsansvarig på Skogsvårdsstyrelsen Dalarna/Gävleborg, men är ändå inte lika mycket som avsätts i olika miljöcertifieringar eller Gröna Planer. I dem skyddas fem procent av marken. Ett problem som myndigheterna nu ställs inför är att en ananlys av satellitbilder visar att de mest skyddsvärda skogarna ligger i norra och nordvästra Dalarna, där stora markområden redan nu är skyddade, i vissa fall ända uppemot 10-15 procent. - Det måste bli en dialog med markägarna, säger Per Olof Ståhl, där man får försöka komma överens. Det är också bråttom att skydda de mest värdefulla områdena. - Men det handlar inte bara om barrskogsområdet. Det finns också intressanta och skyddsvärda lövskogsområden, t ex i nedre delen av Dalälven, säger Per-Olof Ståhl till Dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".