Kommunals strejk inleds i natt

Vid midnatt inleds Kommunals strejk. Då gäller nyanställningsblockad i alla kommuner och landsting, och övertidsblockad för räddningstjänsten. Och vid soptipparna tas de som tar hand om soporna ut i strejk.
Eftersom många kommuner har bolagiserat sin sophantering är det bara soptipparna i Malung, Sälen, Vansbro, Älvdalen, Särna, Idre, Avesta, Ludvika och Säter som berörs. Personalen på bilarna som hämtar våra hushållssopor stejkar inte, men de som tar emot soporna strejkar, och tipparna bommas igen. Kommuninvånarna kommer ändå inte att märka så mycket av konflikten, säger Ludvikas renhållningschef Ola Nyström. Enligt honom kommer hushållssoporna att hämtas som vanligt. - De kör vi upp till vår avfallsanläggning i vanlig ordning, säger han. Men soporna kommer inte in på tippen överhuvudtaget. Det säger Siv Hjalmar på Kommunal i Ludvika. - Alla arbetsuppgifter är satta i blockad. Man kommer inte in genom grinden, säger Siv Hjalmar. Om kommunen försöker lämna sopor inne på avfallsanläggningens område kommer Kommunal att anmäla det. - Det anser vi är ett brott mot vår konflikt, säger Siv Hjalmar. Så här års är det vanligtvis högsäsong för vårstädare, med täta besök på närmsta soptipp. Men oavsett om sopbergen hamnar på tippen, hemma i soptunnorna eller någon annanstans, så får alla vårstädare som tänkt besöka soptippen, lov att vänta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".