Spritsmugglare åtalas

Det är nu dags för rättegång i den stora sprit- och smuggelhärvan i Dalarna och Gästrikland. I eftermiddag har åtal väckts mot två män som misstänks vara inblandade.
Den ene är 49 år och hemmahörande i Avesta, den andre är 28 år och har Sandviken som adress. Båda två är häktade. Dessutom är en Gävlebo häktad i sin frånvaro. De här tre misstänks för att ha smugglat in stora mängder sprit, förvarat, bearbetat, och emballerat den i hyrda lokaler och sedann sålt en del vidare. I den ena lokalen, en lagerlokal på Högbo industriområde i Avesta, hittade polisen närmare 12 000 liter sprit. Även i den andra lokalen som hyrts i Årsunda i Gästrikland påträffades en del. Det rör sig om 96-procentig sprit, och enligt Margaretha Lidman-Ling vid internationella åklagarkammaren i Uppsala är det cirka 25 000 liter som de två åtalade männen befattat sig med. Den mängden motvarar 62 500 liter drickbar sprit. Männen åtalas misstänkta för grov olovlig befattning med smuggelgods. Och det rör sig om en brottslighet som pågått mellan den 1 augusti i fjol och 25 februari i år. Den har -hävdar åklagaren - utövats systematiskt och i stor omfattning, och den har inneburit att minst 12 miljoner kronor undanhållits från tull, skatter och avgifter. De två åtalade männen har erkänt viss befattning med smuggelgodset. På måndag och på tisdag i nästa vecka står dom till svars vid Falu tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".