Nu strejkar Kommunal

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna Kommun- och Landstingsförbundet kunde inte enas vid det samtal som hölls igår kväll. Därför gick 9000 kommunalmedlemmar ut i strejk inatt.
I Dalarna berörs framförallt trafikvakterna och de som arbetar på de kommunala soptipparna, berättar Birgitta Sundkvist som är ordförande för Kommunal i Dalarna. - Vi berörs nu av det första varslet som lades den åttonde april och som trädde i kraft i natt. Sedan finns det ett strejkvarsel som berör Falu Kommun och träder i kraft den femte maj. Från och med i natt så är det också anställningsstopp på samtliga kommunaltjänster i landet. Det betyder att man inte får ta in vikarier. Dessutom så finns en övertidsblockad inom Räddningstjänsten. Birgitta Sundkvist kan inte i nuläget säga exakt hur många medlemmar det är som strejkar i länet just nu. - Jag skulle tippa på att det är mellan 30 och 40 personer just nu. Det är svårt att säga hur lång den här konflikten kommer att bli, menar Birgitta Sundkvist. - Vi står hemskt långt ifrån varandra. Igår verkade det som att medlarna skulle lyckas hitta en öppning. Och vi ville ge dem den chansen, men det visade sig att vi fortfarande står väldigt långt ifrån varandra, säger Birgitta Sundkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".