SSAB ökar, Stora Enso backar

Ståltillverkaren SSAB redovisar en vinst på tre miljarder kronor för det andra kvartalet och det är en resultatförbättring med 63 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Samtidigt redovisar ABB en vinstökning med 30 procent, och Stora Enso en kraftigt minskad vinst.

För SSAB har alltså utvecklingen under det andra kvartalet varit fortsatt positiv. Vinsten före skatt blev tre miljarder kronor och det är en ökning med 63 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Trots den finansiella oro som råder i världen för närvarande så visar den globala stålmarknaden inga tecken på avmattning, skriver koncernchefen Olof Faxander i en kommentar till delårsrapport som kom på torsdagen.

ABB med verksamhet i Ludvika kom också med endelårsrapport på torsdagen och för ABB blev andra kvartalet något av ett rekordkvartal. Vinsten blev 5,9 miljarder kronor och det är en resultaförbättring med över 30 procent jämfört med andra kvartalet 2007.

Däremot går det alltså betydligt sämre för skogsbolaget Stora Enso. Ökade priser på virke, bränsle och el plågar skogsbolaget och vinsten det andra kvartalet stannade vid 300 miljoner kronor, en försämring med drygt 80 procent sen i fjol.

Stora Enso lanserade i slutet av föra året fjol en del omstruktureringsåtgärder, men koncernchefen Jouko Karvinen flaggar nu för att de inte är tillräckkliga som läget är i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista