eklundrättegången

Eklunds psykiska hälsa utreds igen

Innan rättegången mot Anders Eklund kan avslutas och tingrätten kan avgöra hans dom, ska hans psykiska hälsa undersökas på nytt. Resultatet av den nya utredningen kan bli avgörande för om Anders Eklund döms till fängelse eller sluten vård.

Det blir med stor sannolikhet en ny rättspsykiatrisk undersökning av Anders Eklund. I Anders Eklunds fall kommer den i så fall ske i Göteborg, för att inte göras på samma plats som den första som gjordes i Stockholm.
Den tidigare undersökningen kom fram till att Anders Eklund är frisk. Men den tog lång tid att göra eftersom Eklund ansågs vara ett svårbedömt fall.
Anders Eklunds advokat Leif Silbersky har under rättegången hävdat att en ny prövning mycket väl kan komma till en annan slutsats, bland annat på grund av att Anders Eklund beskrivit sig själv som två personer:
Om en ny utredning kommer fram till att Eklund är sjuk, kan han dömas till sluten vård istället för fängelse. Praxis är att Socialstyrelsens utlåtande väger tyngst, men i slutändan är det ändå rätten som avgör om utredningarnas betydelse. Anders Eklund har erkänt att han våldtagit och mördat Engla Höglund och Pernilla Hellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista