Fortkörande EU-mopeder.

Den så kallade EU-mopeden har blivigt alltmer populär bland ungdomar. Många kör för fort och på oregistrerade mopeder. Det medför en ökad trafikrisk och Bert Haag vid trafikpolisen i Dalarna tycker att föräldrarna ska ha ett visst ansvar.
EU-Mopeden är indelad i två klasser, klass ett mopeden får köras i 45 kilometer i timmen och för att får köra den krävs att mopeden är registrerad samt att föraren har ett förarbevis. Klass två mopeden får köras i 30 kilometer i timmen och då krävs bara att föraren fyllt 15 år. Enligt trafikpolisen i Dalarna körs det allt för fort och många åker på oregistrerade klass ett mopeder. Problemet är att de båda klasserna kan se exakt lika ut, vilket medför att många tar bort registreringsskylten för att kunna köra utan förarbevis. Bert Haag som jobbar vid trafikpolisen i Dalarna säger till Dalanytt att EU-mopeden är väldigt lätt att trimma. - Det behövs ibland bara att man skruvar bort ett plåtbläck som gör att mopeden går fortare. - Jag tycker att man skulle ha registreringsplikt på alla mopeder och inte bara på de som får i 45 kilometer i timmen. Det tror jag skulle underlätta att ingripa när vi får rapporter om fortkörning. Säger Bert Haag. Mopederna kör både för fort och på gång och cyckelbanor. Det medför en ökad trafikrisk och Bert Haag tycker att föräldrar ska ha ett visst ansvar. - Det här är inte bra, föräldrar måste se till sina barn mer och kolla upp vad de håller på med.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".