Ludvika

Vill slippa fängelse för ekobrott

Ett ekobrottsmål med kopplingar till Ludvika, får nu sin fortsättning i hovrätten. Den dom på sex månaders fängelse och fem års näringsförbund, som en 57-åring från Stockholm dömts till av Falu tingsrätt har överklagats. Han vill slippa fängelsestraffet.

Mannen tog tillsammans med en kvinna över ett företag i Ludvika och startade där en verksamhet som bara efter ett halvår ledde till konkurs. Han åtalades för att ha förbrukat stora summor i företaget, trots att han känt till att det var på obestånd.

Falu tingsrätt fällde mannen för vårdslöshet mot borgenärer, och för grovt bokföringsbrott i ett annat företag samt för bedrägerier mot två Ludvikaföretagare.

57-åringen, som även tidigare dömts för ekobrott, har erkänt vad som lagts honom till last, men han har ändå överklagat tingsrättens dom om sex månaders fängelse.

I överklagandet hävdar mannen att hans brott ligger fem år och även längre tillbaka i tiden. Det har tingsrätten inte tagit tillräcklig hänsyn till, menar han, och tycker att villkorlig dom och samhällstjänst räcker som straff.

Den medåtalade kvinnan, som tingsrätten dömde till villkorlig dom och dagsböter för vårdslöshet mot borgenärer, har också överklagat, i hennes fall för att få åtalet ogillat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista