Många drunknade i helgen

Det varma vädret lockar många till badplatserna, men det är då också viktigt att känna till de risker som finns i närheten av vatten. Under helgen inträffade två drunkningsolyckor i Dalarna, och sex i hela landet. 

Förra året drunknade totalt 103 personer i Sverige och åtta av olyckorna inträffade i Dalarna. Hittills i år har 51 människor omkommit i någon form av drunkningsolycka enligt Svenska Livräddningssällskapet och ofta finns alkohol med i bilden. Anders Hedlund som är ordförande för Friluftsfrämjandet i Dalarna råder människor att aldrig bada ensam men också att alltid ha med sig en mobiltelefon om olyckan skulle vara framme. Det finns vattentäta fodral att köpa eller så kan man knyta om en fryspåse ordentligt runt telefonen och till och med ringa på hjälp genom plasten. Dessutom uppmanar han personer som åker båt att alltid använda flytväst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista