Falun

Fick fel blod vid operation

En patient vid Falu lasarett fick fel blod under en akut och omfattande operation i början av juni. Misstaget upptäcktes snabbt och patienten fick inga men av händelsen. Men landstinget har gjort en Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen av det inträffade.

Den här händelsen inträffade på Falu lasarett i början av juni. Patienten förlorade drygt 13 liter blod, som ersattes med 52 påsar blod och plasma. En av påsarna innehöll dock fel blod. Misstaget upptäcktes snabbt och patienten klarade sig utan men.

Men nu har landstinget gjort en Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen av det inträffade.

Lex Maria innebär en skyldighet för vårdpersonal att göra en anmälan till socialstyrelsen om en patient utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom i samband med vården.

Enligt Lars Strandberg, som är chefläkare på Falu lasarett, är det första gången som ett sånt här misstag gjorts inom lasarettets operations- och intensivvård.

En händelseanalys för att kunna identifiera de svaga punkter som kan finnas i blodhanteringen har nu inletts. Landstinget arbetar också med att förstärka rutinerna vid blodtransfusioner, så att något sånt här inte ska kunna hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista