Smedjebacken

Känt turistmål riskerar att rasa

Flatenbergs hytta, en av Smedjebackens största turistmål, håller stängt i sommar av säkerhetsskäl. Hyttan har stora sprickor i konstruktionen, och om inget görs riskerar den flera hundra år gamla byggnaden att rasa. Nu har kommunen har inlett ett arbete för att säkra upp huset.

Det var inför sommarens turistsäsong på den omtyckta hyttan som kommunen drog i nödbromsen. De hade haft ögonen på skadorna några år, men nu hade de börjat förvärras allt snabbare.
På flera ställen på fasaden ser man sprickor efter att sättningar i marken gjort att huset rört på sig, och risken för olyckor bedöms vara för stor.

Till sin hjälp har kommunen ett tekniskt företag som har gjort en projektering av läget och föreslagit åtgärder. Kostnaden för restaureringen uppskattas till 1,4 miljoner och man för diskussioner med Länstyrelsen för att få hjälp med att säkra framtiden för den riksintressanta hyttan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista