Gagnef

Gagnefsbo vann avgastvist

En Gagnefsbo får 75 000 kronor i ersättning från staten för att han tvingats låta sin privatimporterade bil genomgå flera avgastester. Det är Justitekanslern som tagit beslutet om ersättning.

Gagnefsbon importerade år 1994 en Mercedes Benz från ett EG-land. Han skulle ha bilen för eget bruk, men för att få den registrerad var han tvungen att låta testa bilens avgassystem hos Svensk Bilprovning vid tre tillfällen. Dessutom tvingades han byta ut stora delar av fordonets avgasutrustning.

Mannen begärde i december 2004 ersättning från staten för sina utgifter, närmare 110 000 kronor.

Han ansåg att de svenska kraven på ett avgasgodkännande av bilar som importeras från ett EU-land stod i strid med EES-avtalet.

Justitiekanslern avslog i december 2006 mannens ansökan.

Dessförinnan hade Stockholms tingsrätt sagt nej till skadestånd i ett liknande fall som gällde bussar. Den domen överklagades till Svea Hovrätt, som upphävde tingsrättens dom.

Hovrätten ansåg att staten inte ska kunna dra fördel av att avgasreglerna för äldre privatimporterade fordon är otydliga.

Justiekanslern har nu därför beslutat att Gagnesbon ska ersättas. Men han får inte 110 000 kronor somhan begärt, men väl 75 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista