Försäljning av villalarm ökar

Allt fler villaägare skaffar inbrottslarm för att skydda sina hem, och säkerhetsbranschen har vuxit snabbt de senaste åren.
- Jag märker att det blir allt fler som ringer och frågar om villalarm. Det säger Fredrik Öjebrandt på Jonek Säkerhetsteknik AB. - Det är alla villaägare som ringer. Tidigare kanske det var de med fina hus med dyra saker som installerade villalarm, med så är det inte längre, säger Fredrik Öjebrandt. Och anledningen till att allt fler väljer att installera villalarm är att hotbilden har ökat, tror Öjebrandt. - Det sker ju fler och fler villainbrott, bland annat på grund av att företag i dag är så pass inbrottssäkra, menar Fredrik Öjebrandt. Men Sören Svensson på Brottsförebyggande Rådet - BRÅ - tror inte att risken för inbrott är större idag än förut. Han menar att säkerhetsbranschen i stället spelar på folks rädsla. - Människors upplevelser av trygghet är ju helt individuell, men om man tittar på risken för att råka ut på bostadsinbrott, så är inte den särskilt stor, menar Sören Svensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".