Många fartkameror saboteras

Dalarnas län är ett av de län i Sverige som har flest sabotage mot trafiksäkerhetskameror. Av länets 34 kameror utsattes 12 procent för grov skadegörelse under de 15 månader som Vägverket mätte sabotaget.

Det är bara Örebro län och Stockholms län som har större andel saboterade kameror än Dalarna. Där är andelen 14 repektive 20 procent. I till exempel Jämtlands eller Östergtlands län är antalet saboterade kameror noll.

Varje kamera kostar runt en halv miljon att installera, och i Dalarna kostade sabotaget under mätperioden nästan två miljoner kronor.

Håkan Gelin är nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Vägverket, och han säger att det bästa sättet att bemöta skadegörelsen att så snabbt som möjligt återställa kameran. Varje kamera har ett inbyggt larm, och dessutom inspekterar Vägverket alla sina kameror en gång i veckan, så enligt Håkan Gelin dröjer det inte länge innan en trasig kamera fungerar igen.

Det vanligaste sabotaget är att kameraluckan sprejas, men även att kameraskåpen bryts upp eller att hela kamerastolpen kapas förekommer.  

Trots alla sabotage tycker Vägverket att attityderna mot kameror utmed vägarna är positiva. Vägverkets egna mätningar visar på att mest positiva är äldre kvinnor, medan män i tjugoårsåldern är mest negativa. Totalt anger 72 procent av svenskarna att de tycker fartkameror är ett bra sätt att minska hastighetsöverträdelser.

Vägverkets mätperiod pågick mellan januari 2007 till mars 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista