Rättegång om sprithärvan i Avesta

Idag inleddes rättegången i den stora smuggelsprithärvan i Dalarna och Gästrikland. Sprit till ett värde av åtta miljoner kr har hanterats av tre misstänkta. Två av dem står nu inför rätta. Den tredje befinner sig i utlandet och har åtal att vänta när han kommer hem från Thailand.
Kammaråklagare Margaretha Lidman Ling vid internationella åklagarkammaren i Uppsala anser att en lagerlokal på ett industriområde i Avesta tjänat som en slags omlastningsstation för 96%-ig smuggelsprit. En 49-årig Avestabo som hyr lokalen står åtalad för grov olovlig befattning med smuggelgods. En annan lokal som använts i den här sprithanteringen är en gammal gård i Årsunda i Gästrikland. Där har 96%-ig sprit, som hämtats i Avesta, blandats ner till drickbar 38%-ig sprit. Med hjälp av essenser har spriten sen blivit till vodka, likör eller annat och sedan tappats upp på flaska och fått etiketter. Det här anklagas en 28-årig Sandvikenbo för att ha gjort. Verksamheten ska ha pågått mellan augusti i fjol och fram till slutet av februari i år. Allt som allt ska sprit för nästan 8 miljoner kronor ha gått genom dom här två platserna, menar åklagaren. Den åtalade 49-åringen påstår att han bara lånade ut sin lokal i Avesta och för det så fick ha köpa lite sprit billigare som han sen sålde vidare till några bekanta. 28-åringen säger att visst har jag blandat och tappat upp och lastat och lossat. - Men jag var tvingad. Jag var mordhotad till det, sa han i rätten. - Det har jag mycket svårt att tro, kommenterade åklagaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".