Dämpad stämning inför nedläggningshot

I dag ska kommunstyrelsens allmänna utskott i Falun behandla de kraftiga besparingar som den styrande majoriteten förslagit. Ett eller flera servicehus hotas av nedläggning. Smedjan och Bryggaren är två, som enligt spekulationerna ligger illa till.
Några beslut om att lägga ner de här två servicehusen är dock ännu inte tagna. Men bara risken att verksamheten hotas gör att stämningen på Smedjan är mycket dämpad. - Det spekuleras hela tiden om hur det ska bli, trots att inga beslut är tagna, säger Elisabet Christianssen som är enhetschef för Smedjan. Kommunen måsta alltså spara 40 miljoner kronor, vilket är en stor summa. Därför ligger nu servicehusen Smedjan och Bryggaren i farozonen. En nedläggning skulle få stora konsekvenser, menar Elisabet Christianssen. - Ja, många av de boende skulle tvingas flytta härifrån. De som kan och vill kanske kan bo kvar, vi vet inte. Elisabeth Christianssen försöker nu tänka på vad man skulle kunna göra med Smedjan om det blir en nedläggning. - Det man kan använda Smedjan till är att kanske utöka växelvården, vi har ju tre platser idag till avlastningar. Kanske kan man också använda de utrymmen som finns till folk som kommer utifrån eftersom hemtjänsten kommer att öka på sikt, säger Elisabet Christianssen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".