Neurosedynskadade får kompensation

Justitiekanslern, JK, föreslår att regeringen ersätter var och en av de neurosedynskadade som fortfarande lever med 250.000 kronor. En av dem som nu får ersättning är Lennart Mikaelsson som bor i Falun.
Lennart Mikaelsson föddes utan öron och hörselgångar. Ingen visste riktigt hur det stod till med Lennart under spädbarnstiden. Men idag lever han ett bra liv, trots sina skador. - Idag hör jag hyfsat och har också öronproteser, säger Lennart. Lennart Mikaelssons mamma tog en enda tablett Neurosedyn. Läkarna sade att den var ofarlig, men det var den inte. Lennart blev därmed ett av alla barn som föddes neurosedynskadade. I dag finns 98 såna barn kvar i livet i Sverige, och nu säger alltså JK att de ska få ersättning. - Det var positivt att det blev någon sorts ersättning. Tillräckligt med pengar blir det aldrig. Det finns många av de Neurosedynskadade barnen som aldrig har kunnat förvärvsarbeta och har lidit enormt, säger Lennart. Lennart menar att även om pengarna aldrig kommer att kunna göra honom frisk så kompenserar det ändå lite. - Jag förvärvsarbetar och har inte så hög lön. Jag ser därför att det här är något av en kompensation ändå, säger Lennart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".