Förskolor drabbas hårt av strejken

Nästa vecka går nära 1000 av Kommunals medlemmar i Falun ut i strejk. Under den gångna veckan har föräldrar fått beskedet att de måste hålla sina barn hemma från förskolorna vissa dagar nästa vecka. På de förskolor där också städpersonalen strejkar kan det bli frågan om att man måste stänga.
Det är framförallt barnskötare, ekonomipersonal och vissa städare på skolor och förskolor som strejkar i Falun från och med måndag i nästa vecka. Rektorer och förskollärare har ägnat mycket tid den här veckan åt att planera veckan för att allt ska fungera, trots strejken. Många förskolor begränsar sina öppetider, till exempel från klockan åtta till fem. Dessutom måste barnen vara hemma vissa dagar, eller delar av dagar. Barn till arbetslösa och hemmavarande föräldrar får inte komma alls till förskolorna. Eftersom den personal som lagar mat strejkar får barnen ingen lagad mat på dagis nästa vecka. Istället måste de äta frukost hemma och ta med sig mat hemifrån. Även tallrik, mugg och bestick måste tas med hemifrån eftersom ingen diskar. Värst drabbas de förskolor där också städpersonalen strejkar. Ingen kommer att hålla rent i deras ställe, till exempel på toaletter. -Om vi i personalen påtalar att detta medför bristande hygien och en fara för barnen så kan rektorerna utifrån det komma att ta beslut att stänga förskolor, säger Kathrine Kalles, förskollärare på förskolan Postgränd i Bjursås, en av de förskolor som blir utan städning nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".