Simon Aspelin och Thomas Johansson med OS-silver. Foto:Scanpix
OS Tennis

Silverglans över Simon Aspelin

Simon Aspelin från Borlänge skrev tillsammans med Thomas Johansson svensk tennishistoria på lördagen. Den silvermedalj de tog i dubbelspelet är den största tennisframgången någonsin i OS för Sverige i modern tid. Som bäst har det tidigare blivit bronsmedaljer.

Finalen kom dock att domineras av motståndarna, det schweiziska paret Roger Federer och Stanislas Wawrinka. De vann med 3-1 i set (6-3,6-4,6-7,6-3) och kändes matchen igenom som alltför svåra för svenskarna. Den stora skillnaden mellan de båda paren var Roger Federer, som visade sin klass som världsspelare.

Det svenska paret verkade också lida av sin hårda semifinal dagen innan. De tycktes sega i flera moment. Men de hade ju heller inte mött så bra motstånd tidigare.

Man får gå tillbaka till OS i Stockholm 1912, för att hitta liknande tennisframgångar för Sverige. Då blev det också silver. Men trots många duktiga tennisspelare har inte några lyckats så bra som Aspelin/Johansson i modern OS-tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista