Lurade till sig 1,2 miljoner kronor

En man från Dalarna tillhör landets största bidragsfuskare. På fyra år har han lurat till sig drygt 1,2 miljoner kronor. Det framgår av uppgifter, som Försäkringskassan tagit fram på uppdrag av nyhetsbyrån Sirén.

Det är en lista som visar de 30 största återkraven som försäkringskassan beslutat om från januari 2006 till maj i år.

Landets störste fuskare finns i Värmland. Det är en 52-årig man, som har en skuld på närmare 1,8 miljoner kronor till Försäkringskassan. På andra plats återfinns en 47-årig man från Västerbotten som dragit på sig en skuld på drygt 1,6 miljoner kronor genom bidragsfusk.

På åttonde plats på listan hittar vi en 50-årig man från Dalarna.

Enligt Försäkringskassan har han under fyra och ett halvt års tid lurat till sig närmare 1 miljon 250 000 kronor bidrag. Det handlar om felaktiga utbetalningar av sjuk- och aktivitetsersättning och arbetsskadelivränta, som mannen förmått försäkringskassan att göra.

Männen tycks fuska betydligt mer än kvinnorna. Av de 30 största myglarna i landet är 22 män.

Och Stockholm och Stockholmstrakten är överrepresenterat när det gäller fuskare. Nästan hälften av de 30 är hemmahörande i det området.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista