Skilsmässobarn träffas för att prata av sig

För femte året i rad kan barn till skilda föräldrar medverka i en samtalsgrupp i Falun. Där får barnen träffa barn i samma situation och prata om sina föräldrars skilsmässa, detta för att barnen inte ska känna sig ensamma i sin situation.

– Det material vi använder är utarbetat av BRIS, och det är ett material som används på flera håll i landet. Det är mycket samtal, övningar och mycket lek. Det ska vara roligt på träffarna så det är inga tunga sammankomster, säger socialsekreteraren Barbro Pettersson som leder träffarna.

Barnen är i åldrarna nio till elva år och de kommer träffas vid tio tillfällen under hösten. Det är svårt att säga om behovet av stöd till skilsmässobarn har ökat eller inte.

– Det tror jag inte, men kanske medvetenheten om att det är bra att få prata om det, behoven har nog varit lika stora över tid, säger socialsekreteraren Maria Hols André. Under tidigare år har socialtjänsten skickat brev till föräldrar som har skilt sig för att locka barn till samtalsgrupperna. Men nu har man även satt ut annonser för att locka medverkande.

– Vi tror att det finns många barn som skulle behöva det här eller få möjlighet till det, vars föräldrar inte vi har träffat genom jobbet, säger Barbro Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista