Foto: Scanpix

Tre av tio präster är kvinnor

Det är få kvinnliga präster i länet. Bara tre av tio församlingspräster i Dalarna är kvinnor. Det ska jämföras med landet som helhet där nästan hälften av alla församlingspräster är kvinnor.

– Det var mindre en vad jag visste om, säger Cecilia Alsterlund som jobbar med rekrytering av nya prästkandidater i Västerås stift där Dalarna ingår.

– Det man ska minnas är ju att dem som idag vigs är ofta kvinnor. De som kommer nya är unga kvinnor men bland de yrkesverksamma är det äldre män som kommer att gå i pension.

I år är det 50 år sedan kvinnor tilläts prästvigas i Svenska kyrkan - 1958. Men det dröjde till 70-talet innan den första kvinnliga prästen kom till Dalarna.

Sen dess har de blivit några till, och trots att fler kvinnor än män söker sig till prästyrket, så är kvinnorna fortfarande i minoritet bland länets präster. Men även om bilden nu förändras snabbt, så ligger Dalarna en bra bit efter riksgenomsnittet när det gäller församlingspräster, eller komministrar som de också kallas. Sett till hela Sverige är ungefär hälften av alla komministrar kvinnor, mot 31 procent i Dalarna. Men att Dalarna ligger efter med prästjämlikheten är något som Jenny Ärnlöv, som är nybliven präst och arbetar i Falun, tar med ro.

– Det är inte något som är problematiskt och det är ingenting som jag har hittills upplevt, att det har påverkat mig. Jag har inte stött på några som helst frågetecken ute i församlingslivet kring att det ser ut så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista