Dalarna har förhållandevis många kvinnliga kyrkoherdar.

Många kvinnliga chefer i kyrkan

Var tredje kyrkoherde inom Svenska kyrkans församlingar i Dalarna är kvinna. Det är fler än i landet som helhet, där bara knappt var fjärde chef är kvinna. Att Dalarna kommit längre med kvinnligt ledarskap i kyrkan kan förklaras med ett medvetet arbete från biskopen.

– Min spontana reflektion är att vår tidigare biskop, Claes Bertil Ytterberg, stiftsledning och också förtroendevalda, med sina visioner och tankar, har sått frön ute i stiftet, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge.

Tidigare kunde Dalanytt berätta att andelen kvinnliga komministrar, alltså vanliga församlingspräster, i Dalarna var betydligt färre än landet i övrigt. 31 procent i Dalarna mot nästan hälften kvinnor i landet i övrigt. Men räknar man cheferna, de som i kyrkan kallas kyrkoherdar, är bilden annorlunda. I Dalarna är de kvinnliga cheferna fler än på andra håll.

Men även om Dalarna ligger långt framme så är det en bit kvar till varannan damernas på chefstjänsterna. På Västerås stift, där Dalarna ingår, arbetar man med att hjälpa Svenska kyrkans församlingar med chefsrekryteringen. Men man har inget inflytande över vilka som anställs. Det bestämmer varje enskild församling själv.

Cecilia Alsterlund arbetar med prästrekrytering på Västerås stift, och hon tror inte att det automatiskt kommer att bli fler kvinnliga kyrkoherdar bara för att antalet prästvigda kvinnor ökar.

– Det är inte självklart, jag tror att där måste man jobba med väldigt gamla strukturer. Man är van att ha en man som chef. Man känner sig ofta trygg med en man som chef., säger Cecilia Alsterlund.

Men trots problem med att få församlingarna att rekrytera kvinnliga chefer, så ser Ann-Gerd Jansson positivt på framtiden.

– Det har skett en oerhörd förändring. Nu har vi flera förebilder, det är flera som antar utmaningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista