Snabba SMS-lån lockar många ungdomar.

Ungas SMS-lån ökar hos Kronofogden

Allt fler obetalda SMS-lån hamnar hos Kronofogden. Första halvåret 2008 kom det in lika många ärenden i Dalarna som under hela förra året. Och det är främst ungdomar som hamnar i skulldfällan. Över hälften av de SMS-lån som slutar hos Kronofogden har tagits av personer mellan 18 pch 35 år.

Dalanytt frågade några ungdomar i Falun om vad de tror är orsaken till att så många ungdomar lockas av SMS-lån.

– Kanske om man har lånat av sina föräldrar och inte får låna mer av dem, och vill ha ett snabbt sätt att få pengar, så tänker man inte riktigt på konsekvenserna kanske.

– Det är så lätt att bara skicka ett SMS, man behöver inte prata med någon.

– Har man dåligt med pengar och ska in på krogen, så är det snabba pengar. Så kan man dricka upp dem utan att behöva tänka på dem förrän räkningen kommer.

Jan Åkerlund på Kronofogdemyndigheten är djupt oroad.

– Det är ju fruktansvärt att det är så lätt att hamna i en skuldsättning. Det är så oehört lätt att ta dem, det är bara några knapptryckningar så får du pengarna.

För många är det för snabbt och för lätt att ta SMS-lånen. I Dalarna hamnade 491 SMS-lån hos Kronofogden första halvåret i år. Det är tre gånger så mycket som samma period i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista