Foto: Scanpix

Vill att mammografivagnarna skrotas

Många kvinnor i länet kan få längre resor för att göra sina mammografiundersökningar. Enligt ett förslag från landstinget, ska de mobila mammografivagnarna skrotas och istället ska alla kvinnor kallas till undersökning i Mora eller Borlänge. Men förslaget möter kritik, bland annat från moderaten Seth Holmström.

– Jag tycker det är ett oerhört dåligt förslag. Här man inte tagit hänsyn till den det berör, alltså patienterna, Dalarnas kvinnor, säger moderata landstingspolitikern Seth Holmström från Särna.Om förslaget går igenom kommer de mobila mammografivagnarna skrotas från våren 2010. Enligt förslaget blir mammografiundersökningarna säkrare och kostnaderna lägre.

– Det här kommer betyda att våra kvinnor i länet, på egen bekostnad med egna fordon ska ta sig till en klinik antingen i Mora eller Borlänge. Jag har räknat ut att på två år ska Dalarnas kvinnor åka 95 varv runt jorden för att få den här undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista