Kommuner bildar regional socialjour

Åtta av Dalarnas kommuner bildar en gemensam regional socialjour. Jouren kommer att rycka ut till Avesta i söder och Malung i norr från basen i Borlänge.

– Det här är viktigt för vi ser att i andra län där de har en gemensam socialjour så kan man hantera det på ett bra sätt, säger Kristina Svensson som är ordförande i socialnämnden i Borlänge. Hon menar att det finns flera fördelar med en regional socialjour.

– Kompetensen stannar i socialjouren, du har fast personal, du kan kompetensutveckla personalen. Polisen anser också att man har bättre kontakter, man vet direkt vilka man pratar med. Det handlar om relationer med andra myndigheter.

Vid akuta sociala problem som inte kan vänta tills socialkontoren öppnar, vänder man sig till socialjouren. En socialjour som nu alltså blir större och centraliserad. Borlänge, Falun, Ludvika, Avesta, Leksand, Malung, Mora och Hedemora, alltså mer än halva Dalarna, kommer att ingå i samarbetet. Så det kan bli långa avstånd.

– Det tror jag kommer fungera väldigt bra. Ofta i de akuta situationerna, när man får åka en bit, får man göra ofta ändå. Ibland kan du lösa mycket på telefon, säger Kristina Svensson.

I början av nästa år väntas den regionala socialjouren vara i gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista