Inga-Lill Persson

Persson försvarar mammografiförslag

Nu försvarar landstingsrådet Inga-Lill Persson förslaget att ändra på mammografin. Enligt förslaget ska de mobila mammografivagnarna skrotas, och istället ska alla kvinnor åka till Borlänge eller Mora för en undersökning. Förslaget har fått skarp kritik för långa resor och sämre service.

– Framförallt är det för att kvinnornas säkerhet vid undersökningarna ska öka betydligt, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Inga-Lill Persson.

– Bilderna blir tydligare, kvinnor har olika täthet på sina bröst, vi kommer också att tillföra digitalisering. Säkerheten vid varje screening kommer att öka betydligt.

Ett alternativ är att digitalisera utrustningen som redan sitter i vagnarna, men det är inte ett bra alternativ menar Persson.

– Det går inte att ha digitaliserad och ultraljud i en mobil som går runt efter väg, det är för känslig apparatur.

Men Inga-Lill Persson säger att kvaliten på undersökningarna blir mycket bättre när verksamheten digitaliseras:

Men här går uppgifterna isär. Idag finns det redan en digital mammografibuss, som står vid sjukhuset i Hässleholm. Enligt kommunikationschefen där, Marie Ljung är det inte tekniken som sätter stop för att den inte rullar, utan det handlar om planering.

– Det är inte möjligt att mobila bussar som ligger efter väg, säger Inga-Lill Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista