Dalarnas vattenmagasin välfyllda

Dalarnas större vattenmagasin är ganska välfyllda efter augustiregnen. Enligt Dalälvens regleringsföretag är vattensituationen i länet för närvarande bra inför vintern.

Augusti har hittills varit blöt på många håll. Men det har i första hand handlat om skurar, visserligen rejäla sådana men mycket lokala, och därför har regnet kanske inte överallt fått det genomslag som man skulle kunna tro. Men generellt ser det just nu bra ut inför vintern, menar Dalälvens regleringsföretag.

Det stora Trängsletmagasinet har just nu en vattennivå som är normal för årstiden. Det fattas tre meter för att magasinet ska vara fullt.

Siljan ligger på en nivå som kanske är något högre än vad den brukar vara så här års. På fredagen låg Siljan 161,5 meter över havet och det är ett par decimeter under dämningsgränsen för sjön.

När det gäller Svärdsjösystemet så har nivåerna där varit låga under flera somrar. Det gäller bland annat sjön Balungen. Där ska man nu göra säkerhetsarbeten vid dammen, och för att de ska kunna genomföras måste sjön tappas. Det handlar om en sänkning med en halv meter enligt regleringsföretaget, och det kommer fritidshusägare efter sjön att märka av på strandlinjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista