Falupolisen försvarar mediums medverkan i mordrätt

Har falupolisen börjat tro på övernaturliga krafter? Ja, igår sände Kanal 5 ett TV-program om mordet på Pernilla Hellgren i Falun för tre år sen. Programmet byggde på uppgifter från två så kallade medium, två kvinnor som sa sig få kontakt med den mördade. Uppgifter som också polisen är intresserad av.
Kvinnorna fick besöka mordplatsen i Falun och fick också tillgång till ett fotografi och några andra av Pernilla Hellgrens tillhörigheter. Utifrån detta gav de sina berättelser om vad som hände under mordkvällen och hur mördaren betedde sig och såg ut. -Vissa av sakerna de sa har inte tidigare varit känt, säger Jan Trygg, spaningsledare och chef för mordutredningen. Han säger sig dock inte ha ändrat sin inställning till personer som säger sig ha mediala gåvor. -Vi hjälpte programmakarna med vissa faktauppgifter, säger Jan Trygg. Han medger att det finns en risk att utredningen blir betraktad som till viss del oseriös i och med att man använder sig av uppgifter från medium. Men att de uppgifter som mediumen kommit med behandlas som vilka tips som helst. Mediumen beskrev gärningsmannen som stark, cirka 180 cm lång och klädd i jeans och mörk jacka. De pratade också om att han kunde ha anknytning till Malung och ett rött funkishus nära vatten. -Vi har letat efter ett sådant hus, men inte hittat något, säger Jan Trygg. - Skulle det visa sig att t.ex. den uppgiften stämmer så är jag beredd att ompröva min inställning till personer som säger sig ha mediala förmågor, säger Jan Trygg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".