Gratis och rent vatten i kranen. Foto: Scanpix

Dalkommuner slopar flaskvatten

Många kommuner i Dalarna slutar nu att köpa in vatten på flaska. Avesta och Hedemora har redan tagit beslut, och i Falu kommun finns förslag på att gå ännu längre.

Inger Olenius företräder miljöpartiet i Falun, och hon vill se att buteljvattnet försvinner helt från Falun, på kommunens sammanträden, inom äldrevården och att det ska finnas fler vattenposter som den på stora torget i Falun där människor kan fylla på sina medhavda flaskor.

– Vi har ju alla tillgång till rent friskt vatten i våra kök, men vi väljer ändå att köpa, och det bidrar ju till att öka koldioxidutsläppen, säger Inger Olenius.

Flera kommuner i Dalarna har redan valt att slopa vattnet på flaska. I Avesta vill man inte se några flaskor på borden under kommunfullmäktigemöten. 2007 bestämde sig Hedemora kommun att införa en policy och som en markering klubbade man igenom att allt flaskvatten skulle bort precis som engångsmuggarna.

I Falu kommun köps det in runt 10 000 liter vatten på flaska varje år till en kostnad av nästan 90 000 kronor. I Sverige dricks det över 280 miljoner liter buteljvatten varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista