Svarta pengar inom dalaidrotten

Idrottsföreningarna sköter inte sin ekonomi. Okunskapen om hur ekonomin ska hanteras är stor, men det förekommer också svarta pengar och miljontals kronor redovisas inte. Det framgår av en serie reportage i SR Dalarna den här veckan.
- Vi har haft flera utredningar som visar att föreningarna inte skött sig, säger Kristina Brunell vid polisens Ekorotel. Man betalar inte preliminärskatt eller arbetsgivaravgifter. Det förekommer också att man tar in pengar och inte redovisar dem i sin egen bokföring. Även skattemyndigheterna är kritiska till idrottsrörelsens sätt att hantera sin ekonomi. - Vi brukar karaktärisera idrotten som en av de värsta branscherna, säger Lars Lundh, chef för Skattemyndighetens specialrevisionsenhet i Falun. Vi vet inte hur mycket det fuskas, men vi har tittat på många föreningar, både elitidrottsföreningar och andra, och sett att det är mycket omfattande. Mest i elitklubbarna, men det är mycket stort även i de mindre. - Ofta handlar det om ren okunskap. Ett exempel är att tränare får ersättning för sina resor till träningarna. Sådan ersättning ska räknas som arbetsinskomst och beskattas, säger Lars Lundh. Det är resor till och från jobbet och ska dras av som sådana i deklarationen. - Sedan finns det stort fusk på tränarsidan. Tränare vill ha svarta pengar, och det är ont om tränare, så ofta tvingas klubbarna vika sig. Men då är det frågan om medvetet fusk, säger Lars Lundh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".