1 av 3
Loket landade i en skogsdunge bara 20-tals meter från en bondgård. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna
2 av 3
Loket landade i en skogsdunge bara 20-tals meter från en bondgård. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna
3 av 3
En av de elva vagnarna vid urspårningar vid Morshyttan i Avesta. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna

Rälsskada kan ha orsakat urspårning

Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade olyckan på söndagen när ett godståg spårade ur vid Morshyttan på sträckan Krylbo-Storvik. En teori är en rälsskada.

Det gröna Green Cargo-loket har landat 20-25 meter från en bondgård vid Morshyttan sydväst om Horndal i Avesta.

Några tjurar står och betar medan Banverkets personal går förbi. Loket har spårat ut en bit tidigare och färdats 150 meter och landat bredvid spåret i en sänka. Totalt drog loket elva vagnar, några av dem står kvar på spåret, några ligger huller om buller en bit längre bort.

En lokförare och en elev färdades på godståget. Båda klarade sig med lindrigare skador och fördes till lasarett för vård, men ska på måndagen vara utskriva där ifrån. Vad som orsakat urspårningen är inte klarlagt ännu. Men en teori är rälsskada.

– En bit av rälsen på en och en halv meter är borta, säger Helena Tillander som är presschef på Banverket.

Det görs en manuell besiktning av spåren fyra gånger per år. I den senaste besiktningen rapporterades inga anmärkningar på spåren. Den förare som körde tåget på sträckan innan olyckan har heller inte rapporterat om några problem.

– Vi måste se hur det har kunnat uppstå en skada så fort. Nu jobbar Banverket på att bärga tåg och vagnar. Men först måste man bygga en plattform så de kan ta in en stor byggkran som ska lyfta undan tågen och sedan reparera spåren. Sträckan kommer vara avstängd en vecka framåt.

Om loket hade landat närmare bondgården, kunde det ha slutat riktigt illa. Tomas Eriksson äger bondgården och var på jobbet när en kompis ringde och berättade om olyckan.

– Man blev lite orolig när man bor så nära med kåk och djur. Man kom hem och fick se att det inte var någon fara med huset och trädgården, säger Tomas Eriksson.

peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista