Hemslöjden är särskilt stark i Dalarna, menar Nutek i deras studie. Foto: Scanpix

Vill att slöjdarna ska bli entreprenörer

Hemslöjdsföretag finns i hela riket, branschen domineras av kvinnor, de flesta är småföretagare och många vill, men kan inte leva på sitt slöjdande. Det visar en studie som Nutek, verket för näringslivsutveckling, gjort av hemslöjden. Nu vill Nutek att hemslöjden ska bli en starkare näring, bland annat genom att slöjdarna ska bli entreprenörer.

– Det är väl just det som vi behöver hjälp med, säger Lotta Gille som är delägare till en hemslöjdsbutik i centrala Falun. Hon är positiv till Nuteks undersökning.

– Det kanske är våran svaga punkt just nu, att nå ut till allmänheten och stärka oss på marknaden.

Enligt Nuteks undersökning så omsätter svensk hemslöjd mellan 500 till 700 miljoner kronor och cirka 1000 personer är sysselsatta i branschen. Särskilt stark är hemslöjden i Dalarna, av de 13 företag som hade flets anställa 2006 var fyra dalaföretag. Men enligt undersökning så upplever många att de har svårt att leva på slöjdandet. Något som Lotta Gille håller med om.

– Det är mycket ideellt arbete bakom allting. Både för enskilda slöjdare som levererar till hemslöjdsbutiken och även för oss som jobbar på hemslöjdsbutikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista